Front End Developer

Yh-program 2 år 400 Yh-poäng
Stockholm Malmö Göteborg Distans
80 veckor heltid varav 26 veckor LIA / Praktik
Terminsstart aug 2024. Ansökningsperiod: 01-02-2024--03-05-2024
Utbildningsledare Göteborg: Johanna Collander johanna@medieinstitutet.se
Utbildningsledare Malmö: Kim Leijon kim.leijon@jei.se
Utbildningsledare Stockholm: Lars Andersson lasse@medieinstitutet.se
Utbildningsledare Distans: Jacqueline Demir jacqueline.demir@medieinstitutet.se
Antagningsfrågor: Tel: 020–10 33 80 (mån, ons, fre: 10.00-12.00) antagning@medieinstitutet.se

Avancerad webbutveckling med fokus på form och funktion

För dig som vill arbeta med webbutveckling från idé till färdig webbplats för olika plattformar och enheter.

Du kommer att få lära dig allt inom webbproduktion från tanke till färdig webbplats för olika plattformar och enheter.

Vad gör en Front End Developer?

Frontend är allt det en användare ser och interagerar med på en hemsida, webbapplikation, mobil applikation eller CRM-system. För en frontend-utvecklare ligger fokus på användarvänlighet och att skapa en bra upplevelse för besökaren. En frontendutvecklare arbetar huvudsakligen med klientsidan till skillnad från en backend utvecklare som ser till att allt bakom kulisserna fungerar som det ska.

Professionell webbutveckling med höga krav

Utbildningen Front End Developer ger dig kompetensen att använda den webbteknik som krävs för att producera avancerade webbplatser. Du tränas i allt från JavaScript, versionshantering, ramverk, html, CSS, webbdesign och användbarhet/UX. Utbildningen inkluderar allt från programmeringsspråk till utveckling av webbapplikationer.

Stor efterfrågan

Idag är mobilen och plattan de vanligaste enheterna för att komma i kontakt med ett företag och dess webbplats. Det ställer stora krav på ständiga anpassningar och efterfrågan på Front End utvecklare växer. Behovet är stort hos såväl webbyråer, kommunikationsbyråer som hos IT-konsulter, men även bland företags interna it-avdelningar.

Genom praktiska projekt och verkliga fallstudier får du den erfarenhet och kompetens som arbetsgivare söker. Vi arbetar med ledande experter inom Front-end utveckling för att säkerställa att du lär dig de senaste teknikerna och verktygen som används inom branschen idag.

Du kommer ha kompetensen att:

  • Ansvara för webbutveckling med CSS, HTML och JavaScript
  • Arbeta med målgruppsanpassad webbutveckling med hänsyn till användbarhet, tillgänglighet och UX
  • Utveckla, anpassa och testa webblösningar för olika webbläsare och plattformar.
  • Webbutveckling med fokus på olika API:er och ramverk

Ämnena vi läser är verkligen kopplade till arbetslivet och vi blir uppdaterad på det senaste inom branschen. Jessica Tennfors, student

Praktikperioder

Ungefär en tredjedel av studietiden gör du praktik på ett branschföretag. Det ger dig möjlighet att utveckla din kompetens och skapa ett stort nätverk.

9 av 10 får jobb

Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här. Enligt uppgifter från YH-myndigheten har ungefär 9 av 10 ett kvalificerat jobb när de tar examen från en YH-utbildning.

Det här YH-programmet har även YH-Flexplatser

YH-Flex är en ny utbildningsform och vänder sig till dig som redan har kunskaper om innehållet i ett YH-program. Du kan då få tillgodoräkna dig dessa kunskaper och hoppa över vissa kurser i YH-programmet och ändå få en full examen.

Läs mer om YH–Flex

Auktoriserat utbildningsföretag

Nära samarbete med branschen

Utbildningen har ett tätt samarbete med några av branschen mest framgångsrika företag.

Toppbetyg av Myndigheten för yrkeshögskolan

Vi är oerhört stolta och glada. Medieinstitutets utbildning Front End Developer i Stockholm fick toppbetyg när Myndigheten för yrkeshögskolan gjorde en kvalitetsgranskning 2020. Läs mer här

Kostnadsfri och CSN-berättigad

Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma.  Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Alla studerande på Medieinstitutet får fri tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom 16 000 onlinekurser.

Utbildningen är platsbunden förutom en klass som är på distans

Utbildningen är på heltid och sker på plats i klassrum på respektive ort. Utbildningen bygger på information från föreläsningarna som du missar om du inte är närvarande. Det är endast den renodlade distansutbildningen som går att läsa på distans.

Efter examen kommer du bland annat att kunna arbeta som:

  • Front End Developer
  • Webbutvecklare
  • Webbprogrammerare
  • Gränssnittsutvecklare

Läs vad tidigare studenter tycker om utbildningen
Jessica Tennfors  eller Micaela och Fredrika

Läs om vad man får lära sig på utbildnigen

Utbildningens innehåll kan variera lite beroende på vilken ort du studerar på. Utbildningen kommer dock alltid vara 2 år och 400 yh-poäng.

Innehåll

Front End Developer

400 Yh-poäng

HTML och CSS

20p / 4v

Kursens syfte är att behandla grundläggande tekniker inom webbutveckling för att kunna ta fram fungerande webbplatser, samt att behandla tillgänglighetsanpassning av webben.

Målet med kursen är att den studerande ska få en helhetsförståelse för hur man bygger korrekta webbplatser. Förmåga i yrkesrollen som Front end developer återskapa webbplatser utifrån en given design. Grundläggande kunna använda versionshanteringsverktyg.

Agilt projektarbete

10p / 2v

Kursens syfte är att behandla teorier och metoder för att tillsammans i utvecklingsteam kunna arbeta effektivt och standardiserat för att säkerställa tidsenliga projektleveranser.

Målet med kursen är att den studerande ska få förståelse för olika
personlighetstyper, roller i grupper, presentationstekniker och
arbetsmetoder som underlättar projektarbete i små och stora team samt förmåga att i yrkesrollen som Front End Developer agera såväl som projektledare som projektdeltagare.

API-utveckling

45p / 9v

Kursens syfte är att behandla grundläggande tekniker inom webbutveckling för att skapa webbplatser där information kan lagras, hanteras, analyseras och presenteras.

Målet med kursen är att den studerande ska få en helhetsförståelse för användarflöden i webbapplikationer, kunna hantera och lagra information om användare samt förmåga att i yrkesrollen som Front end developer ta fram fungerande, databasdrivna webbapplikationer. Efter kursen ska den studerande kunna genomföra backendutveckling.

Grafiska verktyg för gränssnittsdesign

15p / 3v

Kursens syfte är att behandla grundläggande branschverktyg inom digital formgivning, för att kunna återskapa skapa webbproduktioner utifrån en
given design.

Målet med kursen är att den studerande ska få en helhetsförståelse för det digitala skapandeflödet, från initial formgivning till att överföra formen i kod, och skapa interaktiva upplevelser, samt förmåga att i yrkesrollen som Front End Developer kunna ta fram interaktiva, fungerande webbplatser utifrån givna designramar.

JavaScript - Grundkurs

40p / 8v

Kursens syfte är att ge den studerande kunskaper i programmering generellt och färdigheter i Javascript/EcmaScript samt relaterade områden för att kunna skapa interaktiva, användarcentrerade webbplatser själv och i tillsammans med andra.

Målet med kursen är att den studerande ska kunna generella begrepp inom programmering och ha en god grundläggande kunskap i Javascript, DOM-trädsmanipulation och eventdriven programmering. Detta för att skapa en helhetsförståelse för de olika delarna en webbplats byggs upp av, vad programmering innebär samt förmåga att i yrkesrollen som Front end developer ta fram fungerande, interaktiva webbapplikationer i JavaScript.

JavaScript - Fördjupning

60p / 12v

Kursens syfte är att fördjupa kunskaperna inom olika typer av webbteknik, datalogiska modeller för utveckling av webbapplikationer.

Målet med kursen är att den studerande ska få kunskaper om ramverk, designmodeller och programmeringsideologier för att självständigt utforska och genomföra projekt utifrån tekniska kravspecifikationer.

Arbetsmetodik för utvecklare

10p / 2v

Syftet med kursen är att hantera konflikter samt känna till tekniker för att återställa tidigare versioner av kod och kännedom om arbetsflöden och versionshanteringsstrategier. Känna till vanliga designmönster samt olika principer för att skriva ren och hållbar kod.

Målet med kursen är att känna igen ”Code Smells” och veta hur man kan refaktorisera koden för att undvika dessa samt kunna redogöra för tekniker för att optimera webbapplikationer med olika strategier för att organisera kod för storskaliga projekt. Ha förståelse för Continuous Integration / Deployment/Delivery.

UX/Usability

15p / 3v

Kursens syfte är att behandla grundläggande teorier och arbetsmetoder för att kunna ta fram användarvänliga och väl fungerande webbplatser utifrån beteendevetenskapliga teorier.

Målet med kursen är att den studerande ska få grundläggande kunskaper i user experience, användbarhet och kommunikation samt förmåga att i yrkesrollen som Front End Developer kunna analysera och motivera designbeslut mot bakgrund av målgruppsundersökningar, personas och användbarhetstester.

LIA 1

50p / 10v

Kursens syfte är att förbereda för ett självständigt utövande i yrkesrollen som Front End Developer.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla specialiserad yrkespraktisk kompetens inom arbete med Frontend utveckling.

Examensarbete

30p / 6v

Kursens syfte är att den studerande i projektform ska tillämpa, fördjupa och kombinera förvärvade kunskaper, färdigheter och kompetenser från tidigare kurser.

Målet med kursen är att den studerande i en webbproduktion ska påvisa uppnådda färdigheter och kompetenser i de verktyg och tekniker som gåtts igenom under utbildningen.

LIA 2

80p / 16v

Kursens syfte är att förbereda för ett självständigt utövande i yrkesrollen som Front End Developer.

Målet med kursen är att den studerande ska utveckla specialiserad yrkespraktisk kompetens inom arbete med Frontend utveckling.

Kompetensportfölj och entreprenörskap

10p / 2v

Den studerande ska genom kursen få en allmänkunskap om arbete med hållbarhetsfrågor och värdegrund inom branschen och faktorer som påverkar. Den studerande ska utveckla kunskaper om de generella kompetenskraven på yrkesrollen samt förmåga att ta ansvar för sin egen kompetensutveckling inom LIA, skola och kommande arbete.

Testning

15p / 3v

Syftet med kursen är att ge den studerande grundläggande kunskaper om testautomation och hur den studerande använder tester i rollen som front end utvecklare.

Målet med kursen är att den studerande efter avslutad kurs ska kunna genomföra olika testfall och följa upp dem.

Behörighet

The course is in Swedish

Behörig till utbildningen är den som har:

1. Särskild behörighet, som är specifik för utbildningen.
2. Grundläggande behörighet som är gemensam för alla yrkeshögskoleutbildningar.

Särskild behörighet för Front End Developer

  • Matematik 2, eller motsvarande dokumenterad kunskap.
  • Webbutveckling 1, eller motsvarande dokumenterad kunskap.
    (Obs. Programmering 1 motsvarar inte Webbutveckling 1)

Saknar du Webbutveckling 1 eller Matematik 2?

Har du grundläggande behörighet och men saknar Webbutveckling 1 eller Matematik 2? Lugn, du kan komma in ändå. Lämna din ansökan till utbildningen så kommer du bli erbjuden olika alternativ. Läs mer nedan.

1. Behörighetsgivande prov
Anser du att dina befintliga kunskaper motsvarar kraven för Webbutveckling 1 och/eller Matematik 2? Vi erbjuder kostnadsfria behörighetsgivande prov. Lämna in din ansökan så får du länk till anmälan. Proven ges vid flera tillfällen under våren och du väljer själv ett datum som passar dig.

2. Preparandkurs i webbutveckling
Webbutveckling 1 innebär att du har färdigheter inom HTML 5, CSS 3, och lättare färdigheter i JavaScript. Saknar du motsvarande kunskaper kan du gå en preparandkurs hos oss. Kursen är webb-baserad och du studerar i den takt som passar dig. Kursen avslutas med att du gör det behörighetsgivande provet i Webbutveckling 1. Lämna in din ansökan så får du länk till kursanmälan.

Grundläggande behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som:

  • Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning (lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng)
  • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven enligt punkt 1
  • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är
    behörig till motsvarande utbildning,
  • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
  • Den som har annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska ska ha de kunskaper i svenska som behövs.

Saknar du full behörighet?

Om du inte uppfyller alla behörighetskraven kan du ansöka via något som kallas Reell kompetens eller Fri kvot. Läs mer här>>

Om du har läst kursen Webbdesign på gymnasiet uppfyller du formellt behörighetskravet om Webbutveckling 1, men kursen Webbdesign saknar innehåll om CSS 3 och HTML 5. Vi rekommenderar dig därför att du tillägnar dig kunskaper i CSS 3 och HTML 5 innan utbildningsstart för att vara förberedd inför studierna. Du kan tillgodogöra dig grundläggande förkunskaper via exempelvis https://www.khanacademy.org/.

 

Terminstider/LIA

Front End Developer Distans

År 2022–2024
Start              Slut               Veckor        YHP
2022-10-03   2023-01-13   15               75
2023-01-16   2023-06-16   22              110
2023-08-14   2024-01-12   22              110
2024-01-15   2024-06-07   21              105

År 2023-2025
Start              Slut               Veckor           YHP
2023-10-02     2024-01-12     15        75
2024-01-15     2024-06-21     23        115
2024-08-12     2025-01-10     22        110
2025-01-13     2025-05-30     20        100

År 2024-2026
Start              Slut               Veckor           YHP
2024-09-30   2025-01-10   15                  75
2025-01-13   2025-06-20   23                  115
2025-08-11   2026-01-09   22                  110
2026-01-12   2026-05-29   20                  100

Front End Developer (Göteborg)

År 2022–2024
Start              Slut               Veckor       YHP
2022-09-12   2023-01-13   18              90
2023-01-16   2023-06-16   22             110
2023-08-14   2024-01-12   22             110
2024-01-15   2024-05-17   18                90

År 2023-2025
Start              Slut               Veckor           YHP
2023-08-28     2024-01-12     20        100
2024-01-15     2024-06-21     23        115
2024-08-12     2025-01-10     22        110
2025-01-13     2025-04-25     15        75

År 2024-2026
Start              Slut               Veckor           YHP
2024-08-26   2025-01-10   20                  100
2025-01-13   2025-06-20   23                  115
2025-08-11   2026-01-09   22                  110
2026-01-12   2026-04-24   15                  75

Front End Developer (Stockholm)

År 2022–2024
Start              Slut               Veckor       YHP
2022-09-05   2023-01-13   19               95
2023-01-16   2023-06-16   22              110
2023-08-14   2024-01-12   22              110
2024-01-15   2024-05-10   17                85

År 2023-2025
Start              Slut               Veckor           YHP
2023-09-04     2024-01-12     19         95
2024-01-15     2024-06-21     23        115
2024-08-12     2025-01-10     22        110
2025-01-13     2025-05-02     16        80

År 2024-2026
Start              Slut               Veckor           YHP
2024-08-26   2025-01-10   20                  100
2025-01-13   2025-06-20   23                  115
2025-08-11   2026-01-09   22                  110
2026-01-12   2026-04-24   15                  75

Front End Developer (Malmö)

År 2022–2024
Start              Slut               Veckor        YHP
2022-09-12   2023-01-13   18                90
2023-01-16   2023-06-16   22              110
2023-08-14   2024-01-12   22              110
2024-01-15   2024-05-17   18                90

År 2023-2025
Start              Slut               Veckor       YHP
2023-08-28     2024-01-12     20        100
2024-01-15     2024-06-21     23        115
2024-08-12     2025-01-10     22        110
2025-01-13     2025-04-25     15        75

År 2024-2026
Start              Slut               Veckor           YHP
2024-08-26   2025-01-10   20                  100
2025-01-13   2025-06-20   23                  115
2025-08-11   2026-01-09   22                  110
2026-01-12   2026-04-24   15                  75

LIA-perioder

Front End Developer (Stockholm)

År 2022-2024
Start              Slut                      Veckor YHP
2023-09-25    2023-12-03       10        50
2024-01-15    2024-05-05        16        80

År 2023-2025
Start              Slut                 Veckor        YHP
2024-09-16   2024-11-22     10                50
2025-01-06   2025-04-25     16               80

Front End Developer (Göteborg)

År 2022-2024
Start                Slut                   Veckor YHP
2023-09-11   2023-11-17       10        50
2024-01-29   2024-05-17       16        80

År 2023-2025
Start              Slut                 Veckor        YHP
2024-09-09   2024-11-25     10                50
2025-01-06   2025-04-25      16                80

Front End Developer (Malmö)

År 2022-2024
Start                Slut                   Veckor YHP
2023-10-02   2023-12-08       10        50
2024-01-22   2024-05-10       16        80

År 2023-2025
Start              Slut                 Veckor        YHP
2024-09-09   2024-11-15     10                50
2024-12-30   2025-04-17     16                80

Front End Developer (Distans)

År 2023-2025
Start              Slut                 Veckor        YHP
2024-10-14   2024-12-20     10                50
2025-02-03   2025-05-23     16                80

Upplägg Distans

Distansutbildningen
Utbildningen är på heltid och behörighet samt antal yh-poäng är identisk med de ortsbundna utbildningarna.

Startmånad: September
Innehåll
: Se ovan
YH-poäng: 400 Yh-poäng
Längd: 2 år

Informationen nedan gäller endast distansutbildningen.

Distans
Utbildningen bedrivs på distans.

Fysiska träffar
Cirka 6 fysiska träffar/dagar som kan innehålla obligatoriska moment. Träffarna planeras av utbildningsledare och arbetsliv i samverkan. Du kan dock inte räkna med att träffarna placeras i din direkta närhet.

Distansupplägget
I genomsnitt kommer den lärartiden uppgå till 12 timmar per vecka. Utöver den lärar- och handledarledda tiden består undervisningen av inspelade föreläsningar, flipped classroom-upplägg, gruppdiskussioner och utökat självstudiematerial.

Vår distanspedagogik bygger på en aktiv medverkan och samspel mellan deltagare och lärare. För att delta i distansutbildningen behöver du därför:

  • nyare/modern dator med kamera samt hörlurar med mikrofon
  • tillgång till bredband snabbare än 10 Mbit/s
  • tillgång till en plats där du kan studera och vara med i onlinemöten under dagtid
  • kunna avsätta tid för heltidsstudier (upp till 40 timmar i veckan inkluderat självstudier,  lärarledd tid, gruppdiskussioner, digitala resurser etc.)

LIA (Lärande i arbete)
Medieinstitutet finns idag  i Stockholm, Göteborg och Malmö och har starka relationer med arbetslivet i dessa regioner.

Ansökan

Med din ansökan ska du bifoga följande dokument:

Här hittar du mer information om hur ansökan går till

Ansök nu
Vi samarbetar med bland andra
+46social / 56K Digital / Actionist / Antrop / Avidly / Belly Balance / BerntzonBylund / Cilbuper IT AB / Dagny / Dear Friends / Designkontoret Silver & Identity Works / Det. / Doberman / Essity / Estrella / Excellence Management / F&B Factory / Fröjd / Google / Göteborgs Universitet / Grebban Design AB / Gullers Grupp / Helsingborg Design LAB / Involve / IVEO / JMWGolin / King / Le Pacte / LEIA Health / MediaCom / Microsoft / Minnesota / MQ / New Republic / Nexer / Nexer Recruit / Nine Yards / One.com / Plejd AB / Pyramid / Salgado / Scream / Seventy / Spotify / Spotlight / Stendahls / the amazing society / Topvisible / VASS Productions / W Communications / Wenderfalck / Westander /

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Medieinstitutet i Sverige AB, orgnr. 5567019699 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata