Vad, hur och varför? En av våra mest anlitade föreläsare Emelie Ockenström reder ut begreppen kring SEO. Hon gick Medieinstitutets utbildning Onlinemarknadsföring 2011-2012 och arbetar nu som SEO-specialist på iProspect.

Vad är SEO?

– SEO står för (Search Engine Optimisation) och handlar kort och gott om att man arbetar med sökmotorernas organiska (naturliga) sökresultat. När man jobbar med SEO vill man attrahera relevant trafik till olika webbsidor genom att jobba med innehållet samtidigt som man säkerställer att webbsidan lever upp till sökmotorernas tekniska krav.

– Eftersom Google ofta uppdaterar sina algoritmer och det kommer nya funktioner i sökresultatet så är SEO som yrke är både spännande, varierande och något som alltid kommer att behövas.

Hur var det att plugga på Medieinstitutet?

– Jag gick Onlinemarknadsföring på Medieinstitutet 2011-2012. Det var fantastiskt givande men när vi läste om SEO-så tände det till på riktigt. Kände direkt att det här vill jag jobba med. Jag startade eget direkt efter examen, men upptäckte att det var svårt att utvecklas utan arbetskollegor och hoppade därför på ett jobberbjudande från iProspect. Startade min karriär på iProspect som SEM-konsult men sökte mig vidare till SEO avdelningen efter några år. Vilket jag är väldigt glad för.

Vad tyckte du om praktikperioderna?

– Det som är extra bra med Medieinstitutet är praktikperioderna som ger ovärderliga branschkontakter. Man får testa sina färdigheter i skarpa situationer på riktiga arbetsplatser. Du kan tidigt se vilka bitar man verkligen vill jobba med och vilka man tycker är mindre roliga. Man behöver dessutom inte lägga ner 5 år av sitt liv och sedan komma på att det inte är det här man vill göra.

Vem passar utbildningen för?

– SEO-yrket passar dig som är social och har ett eget driv. Branschen rusar framåt så det krävs att man ständigt utbildar sig för att hänga med i utvecklingen. En morot är att det är bra löner i branschen. Man ska vara en blandning mellan en supernerd och en världsartist som vill vara i centrum. Haha. Är du det så är det bara att söka till Medieinstitutet.