Micaela och Fredrika bytte karriär och blev Front End Developers

Micaela Goffe och Fredrika Ericsson tog examen i maj från utbildningen Front End Developer. Nu arbetar de som utvecklare på Avantime. Båda har gjort ett stort karriärsbyte och stormtrivs i sina nya yrkesroller.

Hur var studietiden på Medieinstitutet?

Fredrika: Det har varit roliga år trots att det har varit pandemi och annat världselände. Det blev mer distans än vad vi räknat med men det har ändå varit fantastiskt kul att träffa så många vänner och lära sig ett nytt yrke. För två år sedan kunde jag i princip ingenting om kodning och nu jobbar jag med det varje dag. Så roligt! Nästan obegripligt hur mycket man kan lära sig på kort tid.

Micaela: Håller med, det har varit så kul och det känns som om det var igår vi började!

Vad gjorde du innan studierna?

Fredrika: Jag jobbade inom media med annonssystem. Jag var som en slags kontaktperson mellan byråerna och publicisterna.

Micaela: Jag har arbetat nästan 15 år på H&M, allra senast som Visual Merchandiser där jag jobbade med varuexponeringen i butik.

Jag känner verkligen att jag gjort rätt val!

Varför valde ni utbildningen Front End Developer?

Fredrika: Jag kände att jag vill jobba mer med teknik. För några år sen gick jag utbildningen Onlinemarknadsförare på Medieinstitutet. När jag hade jobbat några år stod jag inför ett vägval: Gå mer mot strategisk marknadsföring och planera kampanjer eller gå tillbaka till skolan för att få jobba mer tekniskt. Jag känner verkligen att jag gjort rätt val!

Micaela: Det var dags att gå vidare. Jag har jobbat på H&M sedan gymnasiet, det var kul att jobba sig uppåt i företaget men i samband med pandemin tänkte jag över vad jag egentligen ville göra. Jag valde Front End Developer för att det enligt mig är en blandning av logiskt och visuellt arbete, och jag ångrar inte en sekund!

Vad fick dig att välja Medieinstitutet?

Fredrika: Jag valde Medieinstitutet för att jag redan hade pluggat här i 1,5 år och var väldigt nöjd med den tiden, så det fanns inte direkt någon tvekan i valet av skola. Blev så klart jätteglad när jag kom in. Jag tittade lite på andra skolor också och det var stor skillnad på antagningsprocessen. Medieinstitutet testar för det som är relevant för utbildningen och har inte en massa urvalsprov om ordförståelse till exempel.

Micaela: Jag hade egentligen inte någon riktig koll från början, men gjorde research på skolor innan jag bestämde mig. Medieinstitutet tilltalade mig bäst och jag hörde på olika håll om nöjda företag som haft praktikanter från Medieinstitutet som de sedan anställt. Skolan har ett väldigt bra rykte.

På Medieinstitutet lär vi oss snabbt det som gör oss attraktiva på arbetsmarknaden

Hur var det att studera på en yrkeshögskola?

Fredrika: Jättebra! Jag har gått flera universitetskurser i olika ämnen och det är väldigt stor skillnad. På Medieinstitutet fick vi jobba med riktiga projekt, inte bara teori. Fokus ligger på praktisk tillämpning. Praktiken är guld värd, den gör att man snabbt får in en fot i branschen.

Micaela: Jag hörde en av våra lärare säga en gång att universitetsutbildningar lägger tid på att lära ut mycket under lång tid. På Medieinstitutet lär vi oss snabbt det som gör oss attraktiva på arbetsmarknaden.

Fredrika: Min sambo är fullstackutvecklare och har en kandidatexamen från universitetet. Han säger att jag kunde mer kod redan på min första LIA än han kunde när han tog examen. Det säger en hel del!

Micaela: Yrkeshögskoleutbildningar är också toppen för oss som vill byta bana.

Hur var lärarna?

Micaela: De flesta är yrkesverksamma, vilket bidrar till hög kvalitet.

Fredrika: Håller med. Det gör att de också kan svara på allmänna frågor om branschen, inte bara om kursämnet. De har relevant kunskap. De hjälper också till när man ska välja LIA-plats och kanske tvekar mellan olika företag.

Hur var stämningen i klassen?

Micaela: Stämningen var toppen, vi hade en väldigt bra sammanhållning. Vi flyttade ihop bord till ett långbord på luncherna för att kunna sitta tillsammans och umgicks även utanför skolan.

Fredrika: Ja stämningen var verkligen fantastisk. Vi hade väldigt roligt ihop.

Vilket ämne var mest intressant?

Micaela: Svårt val. Jag gillade JavaScript och de designrelaterade kurserna bäst.

Fredrika: Enormt svårt att plocka ut bara ett ämne. Mycket av sakerna gick ihop, men tycker att kurserna där vi fick jobba med backend var roligt. Gillar det här med databaser och API:er.

Fick ett anställningsavtal redan i början på LIA 2

Var gjorde ni praktik?

Fredrika: Båda mina LIA-perioder var jag på Avantime som är en digitalbyrå med kontor på tre ställen i Sverige. Jag var här båda perioderna för att jag trivdes så bra. Målet var att hamna på ett ställe där folk är snälla. Jag tycker om mina kollegor och får göra massor av olika saker. Fick ett anställningsavtal redan i början på LIA 2 och när jag hade skrivit på frågade min chef mig om jag kände någon annan utvecklare som kanske ville jobba med oss, och då tänkte jag på Micaela!

Micaela: Precis, superkul att Fredrika tipsade mig om Avantime och att vi nu är kollegor! Mina LIA-perioder gjorde jag på två byråer av olika storlek. Jag ville prova fler ställen under mina praktikperioder för att bredda mig. Jag tyckte det var toppen och fick många bra kontakter och handledare. Det vore kul att kanske någon gång prova på att själv vara handledare, nu vet man ju vilka egenskaper man tyckte om hos dem som lärde upp oss.

För två år sedan var mitt mål att bli Frontendutvecklare på en byrå. Nu är jag det och trivs jättebra!

Var vill du vara om tre år?

Fredrika: Jag känner att det är kanon här på Avantime. Man får prova på mycket olika saker och det finns resurser om man till exempel vill lära sig nya kodspråk. Vi har regelbundna samtal om hur långt man har kommit i sin personliga utveckling och vart man vill.

Micaela: För två år sedan var mitt mål att bli Frontendutvecklare på en byrå. Nu är jag det och trivs jättebra! Om tre år älskar jag den här rollen lika mycket som jag gör nu och fortsätter utmana mig själv och bredda mina kunskaper.

Rekommenderar du skolan?

Jaaaa, säger Fredrika och Micaela i kör.

Hur ska man vara som person för att klara utbildningen?

Fredrika: Man ska vara nyfiken och våga fråga. Om det dyker upp ett problem ska man tänka ”Vad kul! Hur löser jag det här?”.

Micaela: Ja, och man måste inte kunna allt när man börjar, alla kommer in på olika nivåer och man lär sig med tiden.

Fredrika: Vissa hade aldrig kodat innan utbildningen, du måste bara vara redo att pusha dig själv lite. Och en viktig sak – Man behöver inte vara bra på matte. Jag är inte det, och det gick jättebra ändå!

Micaela: Med tanke på hur branschen är så kan det vara bra om man gillar människor och kan jobba i team, det är ett yrke som består av mycket samarbeten.

Era tips till de som ska studera

  • Våga fråga om allt. Fråga tills du förstår!
  • Skapa en god relation till dina klasskompisar. De är dina framtida kollegor i branschen.
  • Använd Linkedin, det är viktigare än vad man tror!
  • Fundera på vad du tycker är viktigt. Hitta en praktikplats där du får hjälp och stöd. Ta inte det du får, utan det du vill själv vill ha.
  • Ansvara för ditt eget lärande och utmana dig själv, våga testa nya saker och satsa på de högre betygen!

 

Här kan du läsa mer om YH-programmet Front End Developer

Vi samarbetar med bland andra
+46social / 56K Digital / Actionist / Antrop / Avidly / Belly Balance / BerntzonBylund / Cilbuper IT AB / Dagny / Dear Friends / Designkontoret Silver & Identity Works / Det. / Doberman / Essity / Estrella / Excellence Management / F&B Factory / Fröjd / Google / Göteborgs Universitet / Grebban Design AB / Gullers Grupp / Helsingborg Design LAB / Involve / IVEO / JMWGolin / King / Le Pacte / LEIA Health / MediaCom / Microsoft / Minnesota / MQ / New Republic / Nexer / Nexer Recruit / Nine Yards / One.com / Plejd AB / Pyramid / Salgado / Scream / Seventy / Spotify / Spotlight / Stendahls / the amazing society / Topvisible / VASS Productions / W Communications / Wenderfalck / Westander /

Denna webbplats använder cookies

Cookies ("kakor") består av små textfiler. Dessa innehåller data som lagras på din enhet. För att kunna placera vissa typer av cookies behöver vi inhämta ditt samtycke. Vi på Medieinstitutet i Sverige AB, orgnr. 5567019699 använder oss av följande slags cookies. För att läsa mer om vilka cookies vi använder och lagringstid, klicka här för att komma till vår cookiepolicy.

Hantera dina cookieinställningar

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies är cookies som måste placeras för att grundläggande funktioner på webbplatsen ska kunna fungera. Grundläggande funktioner är exempelvis cookies som behövs för att du ska kunna använda menyer och navigera på sajten.

Cookies för statistik

För att kunna veta hur du interagerar med webbplatsen placerar vi cookies för att föra statistik. Dessa cookies anonymiserar personuppgifter.

Cookies för annonsmätning

För att kunna erbjuda bättre service och upplevelse placerar vi cookies för att kunna anpassa marknadsföring till dig. Ett annat syfte med denna behandling är att kunna marknadsföra produkter eller tjänster till dig, ge anpassade erbjudanden eller marknadsföra och ge rekommendationer kring nya koncept utifrån vad du har köpt tidigare.

Cookies för personlig annonsmätning

För att kunna visa relevant reklam placerar vi cookies för att anpassa innehållet för dig

Cookies för anpassade annonser

För att visa relevanta och personliga annonser placerar vi cookies för att tillhandahålla unika erbjudanden som är skräddarsydda efter din användardata