Skapa, förändra och förbättra
Kort kurs som lär dig att ta fram tillgänglighetsanpassade, användarvänliga och väl fungerande digitala produkter.
Vad innebär UX design?
UX design betyder “User experience” design, och handlar om att utforma en produkt för att användarens upplevelse ska vara optimerad utifrån givna förutsättningar. Fast det vet du ju redan. Den här korta kursen är till för dig som är utvecklare men vill få högre kompetens för att tillgänglighetsanpassa hemsidor och appar.
Tillgänglighetsanpassad UX
Ungefär 10-20 procent av befolkningen i västvärlden har någon form av funktionsnedsättning, men det är inte bara denna del av befolkningen som är i behov av ökad tillgänglighet på nätet. Genom att förenkla strukturen och designen kommer fler att kunna tillgodogöra sig innehållet.
Stort behov
Det finns ett stort behov av kompetensen att skapa effektiv UX för tillgänglighetsanpassade digitala tjänster för rätt målgrupp och kunna kommunicera designlösningar i kod. Utbildningen bidrar till kunskaper och färdigheter om tillgänglighetsdirektiv, Figma och designer/prototyper som stärker branschens kunskaper inom UX. Du lär dig även hur utvecklare bäst samarbetar med UX-designers.
Kursöversikt
Utbildningens syfte är att använda relevanta teorier och arbetsmetoder för att kunna ta fram tillgänglighetsanpassade, användarvänliga och väl fungerande digitala produkter och tjänster utifrån användarmönster med funktion och design i fokus, anpassat till olika målgrupper.
Målet med kursen
Målet med utbildningen är att du ska kunna skapa bra UX och UI som även kan gestaltas i form av interaktiva prototyper för digitala produkter och tjänster. Du ska efter utbildningen kunna kommunicera möjliga lösningar utifrån tilldelad design och kunna ta reda på vilka UX och tillgänglighetsdirektiv som är relevanta för olika projekt. Du ska också veta var/hur den tar reda på information som behövs för att kunna skapa bra lösningar.
Utbildningen innehåller delar som:
- Tillgänglighet, UI och UX
- Lagar, regler och direktiv kring UX och tillgänglighet
- Kontrastfärger, typsnittsval och lättbegripliga gränssnitt
- Microcopy
- Nya tekniker och designsystem
- Hur utvecklare samarbetar bra med UX-designers
Vem ska gå kursen?
Utbildningens målgrupp är yrkesverksamma programmerare och systemarkitekter som vill och behöver förbättra sitt samarbete med UX-designers och bli bättre på att förhålla sig till tillgänglighet och de direktiv som finns och behöver utöka sina färdigheter i UX.
Du ska ha arbetat/arbetar som utvecklare och har minst grundläggande kompetenser i HTML, CSS och programmering, vilket är en förutsättning för att kunna tillgodogöra dig utbildningens innehåll och i sin tur kunna stärka branschen med kompetensens.
En alltmer omfattande digitalisering och teknisk utveckling leder till större fokus på användargränssnittet och att göra digitala produkter och tjänster ännu lättillgängligare för bredare målgrupper”- TechSverige.
Efter avslutad utbildning ska du ha kunskaper:
- Tillgänglighet, UI och UX
- Lagar, EU-direktiv och riktlinjer kring UX och tillgänglighet
- Målgrupper och användartester
- Wireframes/designskisser, designsystem, Figma och prototyper
Yrkesverksamma föreläsare och lärare
I själva genomförandet medverkar arbetslivet i olika former: Lärare, handledare och undervisningspersonal utgörs i princip uteslutande av handplockade yrkesverksamma. Dessutom är vi en av de få yrkeshögskolorna som är auktoriserade av Almega.
Kostnadsfri och CSN-berättigad
Det kostar inget att gå kursen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma. Kursen berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).
Kompetensutveckling på LinkedIn
Alla studerande på Medieinstitutets korta utbildningar har under sin studietid fri tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom 16 000 onlinekurser.