Mi FAQ
Hittar du inte svar på din fråga?
Mejla oss gärna din fråga så besvarar vi den snarast möjligt
antagning@medieinstitutet.se
Antagningsbesked
Generellt kommer antagningsbeskedet ca 3-4 veckor innan utbildningsstart. För de korta kurserna kan beskeden komma senare. För det långa utbildningarna som börjar på hösten kommer antagningsbeskedet i juli.
Pedagogiskt stöd
Alla som kommer in på en utbildning på yrkeshögskolan har rätt till särskilt pedagogiskt stöd om behov finns. Du kan läsa mer på www.myh.se
Hur många lektioner i veckan?
Alla längre YH-utbildningar är på heltid. Det innebär att i varje kurs har vi i genomsnitt schemalagda lektioner två till tre dagar i veckan. Övrig tid arbetar du med projekt och gruppuppgifter eller egna studier. När du har LIA (Lärande i arbete) följer du LIA-platsens tider.
Urvalsprov?
Om det är fler behöriga än det finns platser till en utbildning sker ett så kallat Urvalsprov. Det innebär att du gör ett prov som mäter dina kunskaper i svenska, engelska och matematik. Mer information får du när du ansökt till utbildningen.
Webbutveckling 1?
Webbutveckling 1 innebär att du har färdigheter inom HTML 5, CSS 3, och lättare färdigheter i JavaScript. Har du grundläggande behörighet och särskild behörighet i Matematik 2/B men saknar Webbutveckling 1? Lugn, du kan komma in ändå. Lämna in en ansökan till utbildningen så kommer du bli erbjuden olika alternativ. Läs mer nedan.
1. Behörighetsgivande prov
Anser du att dina befintliga kunskaper motsvarar kraven för Webbutveckling 1? Då kan du göra ett kostnadsfritt prov och få behörighet att söka din utbildning på Medieinstitutet. Mer information om detta och tips på självstudier får du när du lämnat in din ansökan.
2. Preparandkurs
Saknar du behörighet i webbutveckling 1 kan du gå en preparandkurs på distans hos oss. Kursen avslutas med ett prov som avgör om du kan anses som behörig i ämnet.
Får man jobb efter examen?
Enligt uppgifter från Myndigheten för yrkeshögskolan så har 9 av 10 jobb inom 6 månader efter examen från en yrkeshögskola.
Hjälper skolan till och fixar studentbostad?
Nej. Vi har i dagsläget ingen möjlighet att hjälpa till att fixa boende för våra studerande.
Vad är LIA?
LIA är förkortning av Lärande i arbete (LIA) och är ungefär samma sak som praktik. Det innebär att du som studerar praktiskt tillämpar och lär dig ditt yrke ute på en arbetsplats. Cirka en tredjedel av utbildningen är LIA.
På vilka orter finns Medieinstitutet?
Vi finns i Stockholm, Göteborg och i Malmö. Men vi har även vissa distansutbildningar som du kan delta i oavsett var i Sverige du bor någonstans.
Utbildningar på engelska?
I dagsläget har vi endast utbildningar på svenska. Men viss kurslitteratur kan vara på engelska.
Reservplatser/sen anmälan
Reservplatser/Sen anmälan
Det betyder att sista ansökningsdag har passerat, men vi tar emot ansökningar till reservplatser. Det innebär att vi erbjuder alla som är behöriga plats i den ordning ansökningarna kommer in till oss. Tänk därför på att ladda upp de betyg/intyg som krävs för att styrka din behörighet. När utbildningen är helt full tar vi bort möjligheten att göra en sen anmälan.
Studera på distans?
Vi har flera utbildningar på distans. Dessa kan också finns också som ortsbundna varianter. Leta efter markeringen Distans på utbildningssidan.
Hur ser en skolvecka ut?
Tre dagar i veckan är skolförlagda och två dagar har flexiblare studiemöjligheter med individuellt arbete eller grupparbete. Det kan vara olika skoldagar jämna och udda veckor.
Intensiteten i utbildningen varierar en hel del under terminerna, så ändringar kan förekomma. Vi räknar med att ni ägnar ca 40 timmar per vecka åt studierna. Under LIA-praktiken som är en tredjedel av utbildningen är du ute på en arbetsplats med normala 40 timmars arbetsveckor.
Vad är fri kvot?
Om du inte uppfyller behörighetskraven, finns ändå möjlighet att bli antagen till en av våra utbildningar. Medieinstitutet kan anta sökande som bedöms kunna tillgodogöra sig utbildningen och därefter utöva det yrke som utbildningen förbereder för. Detta kallar vi Fri kvot.
Om du vet med dig att du inte uppfyller kraven för behörighet varken genom formella meriter eller reell kompetens är det viktigt att du uppger detta genom åberopa Fri kvot i din ansökan så att Medieinstitutet kan bedöma den på rätt sätt.
Så hör gör du för att ansöka på Fri kvot:
- Bifoga alla dokument du kan styrka.
- Bifoga ett personligt brev som talar om vad det är du saknar i behörighetskraven och förklara varför du anser kunna tillgodogöra dig utbildningen och därefter utöva det yrke som utbildningen förbereder för.
Måste man fixa sin egen praktik?
Ja du får själv söka din praktikplats, men du får naturligtvis stöd i detta arbete. Läs gärna mer om LIA-processen.
Om man inte har färdiga betyg i samband med ansökan – kan man komplettera senare?
Ja, det går bra. I vårt webbaserade ansökningssystem så kan du begära att få komplettera senare. I de flesta fall har du ett underlag (ej fullständigt) som du kan skicka med direkt.
Fortsätter utbildningen under sommaren?
Nej, vi tar ett sommaravbrott några veckor under sommaren. Detta kan dock variera en del mellan olika utbildningar. Inga höstlov, sportlov eller påsklov förekommer på våra utbildningar .
Behörighetskrav?
För alla längre YH-utbildningar är det krav på grundläggande behörighet för yrkeshögskolan. Det innebär avslutad gymnasieexamen eller motsvarande samt goda kunskaper i svenska. Vissa utbildningar har även särskilda krav. Dessa står beskrivna under respektive utbildning
Kostar utbildningarna något?
Nej, utbildningarna är kostnadsfria och CSN-berättigade. Eventuellt kan kostnader för studielitteratur tillkomma.
Behöver jag arbetslivserfarenhet?
Nej från hösten 2018 krävs ingen arbetslivserfarenhet för att söka någon av våra utbildningar, se exakt vad som gäller för utbildningarna under Behörighet.
Hur stor del av utbildningen är praktik / LIA
Cirka en tredjedel av utbildningen är praktik och kallas Lärande i arbete (LIA).
Hur går ansökningsprocessen till?
Processen från att du ansöker till en utbildning till att du får svar om du erhållit plats eller inte sker i fler steg. Läs mer om hur du ansöker här.
Får jag jobb efter avslutade studier?
Vi kan naturligtvis inte lämna några garantier men statistiken ser bra ut. Vi mäter vad de examinerade studenterna arbetar med sex månader efter examen, och då brukar det stämma överens med Myndigheten för Yrkeshögskolans mätningar att ca 9 av 10 studenter får jobb.
Redan då du går ut en YH-utbildning ÄR DU en del av branschen, du kanske har haft den blivande arbetsgivaren som föreläsare eller rent av som representant i ledningsgruppen, kanske är du redan LIA-praktikant då du får ett jobberbjudande från din praktikplats, som då redan vet vad du går för.
Är era Yh-utbildningar verkligen kostnadsfria?
Ja, våra yrkeshögskoleutbildningar är kostnadsfria och studiemedelsberättigade med CSN. Eventuellt kan kostnader för studielitteratur tillkomma.