Att tänka på när du väljer YH-utbildning

Är du redo för nästa steg och utbilda dig? Oavsett om du vill byta bana eller öka din kompetens inom din nuvarande bransch finns det en del saker att tänka på. Vad är viktigast för dig och vad är du intresserad av? Hur är lönen för yrkesrollen och hur ser behovet av arbetskraft ut? Här reder vi ut några saker som du bör tänka på innan du gör ditt val.

Dina intressen?

Det är enkelt att studera det du är intresserad av, mycket svårare att studera något som du inte gillar. Det kan låta självklart, men en del läser en utbildning enbart baserat på lönen eller vad andra säger att man ska läsa. Du behöver inte vara en stjärna eller bra på dina intressen. Så länge engagemanget finns så kommer du klara utbildningen,

Din bostadsort?

Var finns din YH-utbildning? Är du beredd att flytta för att uppnå dina mål? En del utbildningar finns på distans och då är det enkelt att välja. Det kan också vara kul att studera på en ny ort och få helt nya vänner. Glöm inte att kontrollera hur det är med bostäder på din nya ort.

Klassrum eller på distans?

En del utbildningar kan du välja om du ska studera på plats i klassrum eller på distans. Båda varianterna har sina fördelar. Det kan först kännas bekvämt att studera på distans, men det kräver mycket disciplin. Har du svårt att koncentrera dig så ska du välja en utbildning som sker i klassrum, så kallad bunden utbildning.

Behörighetskrav?

Det är bra att drömma och sikta högt. Men titta på behörighetskraven för just din utbildning. Du kan behöva läsa in vissa ämnen innan du kan söka. Behörighetskraven är satta för att man ska kunna klara av utbildningen.

Grundläggande krav?

Alla YH-program har samma grundläggande behörighetskrav. Du uppfyller kraven för grundläggande behörighet om du: har en gymnasieexamen från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning eller, har en svensk utbildning som motsvarar kraven i en gymnasieexamen eller kommunal vuxenutbildning.

Särskilda behörigheter?

Sedan har många utbildningar även särskilda behörighetskrav, som betyder att du måste ha läst vissa gymnasiekurser eller motsvarande för att du ska vara behörig till utbildningen. En del utbildningar har även krav på yrkeserfarenhet.

Är det svårt att få en plats?

Hur svårt det är att komma in på en utbildning avgörs av antalet sökande. En populär utbildning har högre antagningspoäng. Är det många sökande kan du behöva göra ett urvalsprov. Urvalsprovet innehåller tester i några viktiga ämnen för just den utbildningen. Det kan till exempel vara engelska, matematik eller svenska.

Söka på reell kompetens?

Om du saknar betyg eller intyg kan du bevisa (validera) att du besitter nödvändiga förkunskaper som du skaffat på annat håll. Kunskap och kompetens kan du få både från utbildning och från arbete, föreningsverksamhet eller till exempel en kurs. Om kravet till exempel är Engelska 6, så kan du bevisa att du jobbat på ett engelskt bolag och pratat affärsengelska i flera år och därför klarar kravet i alla fall.

Kolla med branschen

Det kan vara smart att prata med någon som redan jobbar med det du vill utbilda dig till. Är det så som du föreställer dig. Vilka fördelar och nackdelar finns med yrkesrollen. De flesta blir glada och svarar gärna på dina frågor om deras arbete.

Arbetsmarknaden?

Du studerar för att du vill ha ett bra jobb. Titta på hur arbetsmarknaden förväntas se ut när du tar examen. En fördel med att välja en YH-utbildning är att de alltid har bra framtidsutsikter efter examen. Det är ett krav från Myndigheten för yrkeshögskolor för att få starta utbildningen.

Det viktigaste!

Det viktigaste är att välja en utbildning som leder till ett jobb som du verkligen vill ha efter examen.

Här hittar du YH-programmen och korta YH-kurser på Medieinstitutet

 

 

Vi samarbetar med bland andra
+46social / 56K Digital / Actionist / Antrop / Avidly / Belly Balance / BerntzonBylund / Cilbuper IT AB / Dagny / Dear Friends / Designkontoret Silver & Identity Works / Det. / Doberman / Essity / Estrella / Excellence Management / F&B Factory / Fröjd / Google / Göteborgs Universitet / Grebban Design AB / Gullers Grupp / Helsingborg Design LAB / Involve / IVEO / JMWGolin / King / Le Pacte / LEIA Health / MediaCom / Microsoft / Minnesota / MQ / New Republic / Nexer / Nexer Recruit / Nine Yards / One.com / Plejd AB / Pyramid / Salgado / Scream / Seventy / Spotify / Spotlight / Stendahls / the amazing society / Topvisible / VASS Productions / W Communications / Wenderfalck / Westander /