Därför ska du som är utvecklare undervisa på Medieinstitutet

Är du yrkesverksam IT-utvecklare så är de självklart att du ska undervisa på Medieinstitutet, tycker Victor Olsson. Han har en kandidatexamen i systemutveckling och började undervisa för fyra år sedan och det är han tacksam för. Det är roligt, utvecklande och han kan hitta framtidens talanger tidigt.

__________________________

Samarbeta med Medieinstitutet

Tillsammans med Sveriges branschföretag skapar vi yrkeshögskoleutbildningar som säkrar framtidens kompetensbehov inom IT. Vill du föreläsa hos oss? Vill du vara med i våra ledningsgrupper? Vill du ha en enkel rekryteringsväg?

Vad letar vi efter?

Just nu letar vi efter kollegor med följande kompetenser: Smarta kontrakt, Blockkedjor, E-handelssystem, HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery, React, Vue, JSON och SQL, Systemutveckling – PHP.

Vi söker personer över hela Sverige. Låt oss samarbeta.
Skicka ett mejl till Alexandra Stormbom på: alexandra@medieinstitutet.se
__________________________

Var jobbar du idag Victor Olsson?

–  Jag jobbar på Hive And Five. Vi hjälper företag att accelerera digitala affärsidéer och projekt. Vi har dubblat vår arbetsstyrka på kort tid, mycket tack vare att vi har börjat undervisa på Medieinstitutet, säger Victor Olsson.

Är det komplicerat att föreläsa och undervisa?

– Är man social och kan sitt ämne så är det inga problem. Jag hade till exempel ingen lärarerfarenhet när jag började föreläsa på Medieinstitutet. Studenterna är väldigt snälla. De vet varför de pluggar och är väldigt engagerade. Vi kan även påverka kursens innehåll med det som vi ser kommer behövas om ett år.

Vi kan även påverka kursens innehåll med det som vi ser kommer behövas om ett år.

Lär du dig något också?

– Att undervisa är en personlig resa. Jag växer som person och lär mig även under mina föreläsningar. Ibland kommer frågor som man tvingas ta reda på. Särskilt inom de tekniska utbildningarna. Man kan inte kunna allting, särskilt inom olika programmeringsspråk.

Tar det mycket tid att undervisa?

– Man måste tänka på att det inte bara är undervisningstimmar, det är förberedelser, föreläsningsmaterial, rättningar m.m. Men tänk på att när man har gjort en kurs, så kan man återanvända hela eller delar av den nästa gång. Extra bra om man undervisar i samma ämne på flera olika skolor. Till slut har man en enorm bank av undervisningar att välja mellan.

Är det roligt?

– Det är väldigt stimulerande och det finns många olika sätt att jobba på för att göra lärandet roligare och enklare för alla. Ett exempel är att de som studerar får engagera sig och hålla i opponeringar. Man kan även använda sig av automatiserade rättningar av programmeringskod. Man behöver inte använda det gamla sättet med block och penna.

En LIA-praktikant är det en fantastisk investering.

Tar ni emot LIA-praktikanter?

– Ja, massor, så klart. Vi brukar ha två till tre personer per år främst från utbildningarna Webbutvecklare inom E-handel och Front end Developer. En LIA-praktikant är det en fantastisk investering. Det tar visserligen lite resurser från rutinerade utvecklarna. Vi brukar hittar uppdrag som inte är så tidspressade så att praktikanterna får känna på och visa framfötterna.

Har ni anställt någon LIA-praktikant?

– Absolut. Vi har anställt två personer och det har fungerat väldigt bra. Jag rekommenderar verkligen att ta emot LIA-praktikanter. Som lärare har man dessutom förmånen att hitta talangerna tidigt. Ett tips är att ha en form av anställningsintervju redan när de ansöker om en praktikplats så att upplägget passar båda parter.

Vad innebär det att vara inspirationsföreläsare?

– För att få lite omväxling och extra motivation hos de studerande är inspirationsföreläsningar från företag kanonbra. Vet att det har kommit föreläsare från Spotify, Google och andra små och stora företag. Det är alltid uppskattat.

Har du några råd till de som ska undervisa?

– När det gäller att undervisa så tänk på att besitter mer kompetens än vad du tror. Du behöver inte vara rädd för att få extremt komplicerade frågor. Har du kunskapen så klarar du av alla frågor. På men hatten och äg rummet. Särskilt om det är en nystartad klass.

…du har mer kunskap än du tror

Har du några råd till de som ska ta emot LIA-praktikanter?

– Försök lägga upp en strategi. Det tar lite tid, men är en väl värd investering. Eftersom det är en extremt bra rekryteringskanal så sparar du faktiskt tid och pengar på sista raden.

Kan man undervisa på distans?

– Det går hur bra som helst. Finns flera olika upplägg att använda sig av. En metod är att filma material som de studeranden får se. Sedan lägger du energi på handledartider och svarar på specifika frågor om just den filmen/kursavsnittet.

Hur är det att undervisa på medieinstitutet?

– Medieinstitutet är lätta att ha att göra med. Det är ett flexibelt upplägg, och man får en gräddfil till praktikanterna.

Här kan du läsa mer om YH-utbildningen Webbutvecklare inom E-handel

Här kan du läsa mer om YH-utbildningen Front End Developer

Här kan du läsa mer om YH-utbildningen Blockchainutvecklare

Vi samarbetar med bland andra
+46social / 56K Digital / Actionist / Antrop / Avidly / Belly Balance / BerntzonBylund / Cilbuper IT AB / Dagny / Dear Friends / Designkontoret Silver & Identity Works / Det. / Doberman / Essity / Estrella / Excellence Management / F&B Factory / Fröjd / Google / Göteborgs Universitet / Grebban Design AB / Gullers Grupp / Helsingborg Design LAB / Involve / IVEO / JMWGolin / King / Le Pacte / LEIA Health / MediaCom / Microsoft / Minnesota / MQ / New Republic / Nexer / Nexer Recruit / Nine Yards / One.com / Plejd AB / Pyramid / Salgado / Scream / Seventy / Spotlight / Stendahls / the amazing society / Topvisible / VASS Productions / W Communications / Wenderfalck / Westander /