Kompetens inom Blockchain är extremt efterfrågat

Magnus Söderberg som sitter i ledningsgruppen för YH-programmet Blockchainutveklare på Medieinstitutet ser ljust på framtiden. Vill du satsa på något som kommer förändra världen så är det utan tvekan Blockchain som hamnar på första plats.

Vad gjorde du innan Blockchain kom in i ditt liv?

– 2007 började jag studera till speldesigner och entreprenörskap. Jag och några studiekompisar förstod att det skulle bli svårt att få jobb så vi statade ett eget bolag och utvecklade mobilspel. Ett av spelen MEGATROID hamnade faktiskt på första plats på Googles ranking. Men vi var lite för unga och oerfarna så vi fick aldrig riktigt snurr på affärerna. Därför började jag konsulta på olika företag och var med och startade Gold Town Games games i Skellefteå. Idag är Arctic Game clustret Norra Europas snabbast växande spelkluster med över 600 anställda personer.

Hur fick du upp ögonen för Blockchain?

– Jag gjorde en omstart av mitt gamla bolag 2018 och fick då upp ögonen för Blockchain. Jag förstod direkt vilka enorma möjligheter tekniken kunde innebära för spelbranschen. Därför startade jag Triolith Games och vi utvecklar nu en plattform som heter The Genesis Engine som gör det enkelt att installera till exempel en plånbok i spelen. Användarna struntar i det som finns bakom, de vill bara ha något som funkar. Man loggar in och allt ska finnas där.

Behovet är enormt stort. Det behövs massor, tusentals.

Vilka utmaningar finns för Blockchain-branschen?

– En av de största utmaningarna är att hitta kompetens. Det är idag svårt att hitta vanliga programmerare och extremt svårt med Blockchain-utvecklare. Behovet är enormt stort. Det behövs massor, tusentals.

Har Blockchain någon framtid?

– Tekniken kommer ta över hela världen. Om bara några år kommer tekniken användas inom sjukvården och skatteväsendet. Allt blir tokenfierat och saker kommer ske automatiskt och säkert. Därför är Blockchanutvecklare på Medieinstitutet helt rätt utbildning att satsa på.

Det går ju inte så bra för Bitcoin?

Bitcoin går ner och det beror ju på att det är en liten marknad. Det är fortfarande en bra investering om du gick in i starten för 14 år sedan. Värdet har gått upp ett par hundra tusen gånger sedan starten. Blockchain är här för att stanna. Tekniken kommer förändra hela världen i grunden. Kommer förändra hur man tänker och programmerar.

Blockchain är här för att stanna.

Är branschen jämställd?

– Inte ännu. Det behövs fler kvinnor. Jag arbetar aktivt för att få in fler tjejer i spel- och blochchain-branschen. Idag är faktiskt tre av fem i min egen rådgivningsgrupp kvinnor.

Varför ska man sitta med i ledningsgrupper?

– Det är givande och inte särskilt ansträngande. Vi har ett möte ungefär varannan månad. Jag har hjälpt till att hitta föreläsare annars inga större ansträngningar. En stor fördel är att man breddar sitt nätverk med andra personer i branschen. Jag rekommenderar starkt andra personer att också sitta i skolans olika ledningsgrupper.

Samarbetar du på andra sätt med Medieinstitutet?

– Vi planerar att ta in tre personer på LIA-praktik snart. Det är en av alla fördelarna med att sitta i ledningsgruppen, man kan tidigt se vilka personer man vill ha som praktikanter på sitt företag och så småningom kanske anställa.

Man behöver inte ha några kunskaper inom programmering innan. Men det skadar ju inte.

Hur ska man vara som person för att klara utbildningen?

– Man behöver inte ha några kunskaper inom programmering innan. Men det skadar ju inte. Viktigt att man är kreativ eftersom det finns flera olika sätt att lösa problemen. Rakt fram eller runt problemet. Det är ganska komplicerat. Om det går fel så kan det bli riktigt allvarligt. Men här kommer fyra bra egenskaper att ha:

  • Man måste vara vetgirig och nyfiken.
  • Man måste vilja lägga ner tid på utbildningen.
  • Bra om man har ledaregenskaper.
  • Gärna kreativ och problemlösare.

Hur ser ni som företag på LIA?

– Det finns alltid vissa utmaningar. De behöver ju handledning som tar tid, men det är en fantastisk möjlighet att hitta potentiella kandidater att anställa.

Hur kan man förbereda sig för utbildningen Blockchainutvecklare?

– För det första ska man läsa Satoshis White Paper. Han skapade tekniken och det är viktigt att veta hur visionen var från början. Sedan är det bra att ta reda på mer om Decentralized finance och hur det fungerar, kanske titta på ett par projekt och sätt dig in i systemet. Ytterligare ett råd är att titta på Blockchain gaming, det kommer driva på blockchain och krypto.

Vilka programmeringsspråk ska man titta på?

–Tänker man rent programmeringsmässigt så finns det två programmeringsspråk som är värda att titta lite extra på. Det ena är Rust om du vill bygga dina egna Blockchain-kedjor och det andra är Solidity, som är det största språket.

Tips till studeranden under utbildningen?

  • Försök göra projekt vid sidan om
  • Bygg upp en profil på Github och dela med dig av dina kunskaper
  • Om du inte redan har det. Skaffa och använd Linkedin

Tips till företagen?

– Blockchain kommer lösa många problem, men många av de projekt som finns idag letar efter ett problem att lösa. Man ska inte trycka in Blochchain bara för att det är framtiden. Satsa på de områden där de gör stora fördelar.

Här kan du läsa mer om YH-programmet Blockchainutvecklare

 

 

Vi samarbetar med bland andra
+46social / 56K Digital / Actionist / Antrop / BerntzonBylund / Cilbuper IT AB / Dagny / Dear Friends / Designkontoret Silver & Identity Works / Det. / Doberman / Essity / Estrella / Excellence Management / F&B Factory / Fröjd / Google / Göteborgs Universitet / Grebban Design AB / Gullers Grupp / Helsingborg Design LAB / Involve / IVEO / JMWGolin / King / Le Pacte / MediaCom / Microsoft / Minnesota / MQ / New Republic / Nexer / Nexer Recruit / Nine Yards / One.com / Plejd AB / Pyramid / Salgado / Scream / Seventy / Spotlight / Stendahls / the amazing society / Topvisible / VASS Productions / W Communications / Wenderfalck / Westander /