LIA-praktik är ett fantastiskt rekryteringsverktyg för utvecklingsföretag

Filip Ingmarsson tog examen från Front End Developer 2019. Han fick jobb på Stretch Evolve AB under andra LIA-perioden och är nu handledare för nya studeranden, och sitter dessutom i ledningsgruppen för utbildningen i Stockholm. En fantastisk prestation på bara tre år.

Vad gjorde du innan studierna?

– Jag kom nästan direkt från gymnasieskolan. Jag gick teknikprogrammet med inriktning media. Har alltid gillat teknik och kommunikation. Efter gymnasiet jobbade jag ett år som butiksansvarig på Convini. Men kände att ett år räckte, det var webbutveckling som jag ville jobba med. Lite kuriosa är att jag har tävlat inom fitnessposering, Träningen ligger mig fortfarande varmt om hjärtat.

Varför valde du Front End Developer?

– Jag visste hela tiden att jag ville plugga vidare. Letade utbildningar och upptäckte tidigt yrkeshögskolor. Gillade verkligen upplägget eftersom LIA:n är en smart väg in i arbetslivet. Jag har ett starkt grafiskt intresse men gillar även det logiska med programmering och därför var Front End perfekt. Man kan bli nästan allt efter utbildningen. Nu jobbar jag till exempel som apputvecklare.

Det är här jag vill vara och det är det här jag vill hålla på med

Varför valde du Medieinstitutet?

– Medieinstitutet gillade jag ganska snabbt, en avgörande faktor var att de hade relevanta och bra antagningsprov, kände att de visste vad som gällde. Tackade därför nej till andra yrkeshögskolor som jag kom in på, vilket jag är glad för idag. Fick en bra känsla. Det är här jag vill vara och det är det här jag vill hålla på med.

Var jobbar du idag?

– Jag jobbar på Stretch Evolve AB. Vi är en del av Stretch koncernen som  består av flera olika bolag. Jag gör mest appar mot affärssytemet SAP, som är ett av världens största affärssystem. Lite förenklat kan man säga att vi gör systemet mer lättanvänt och lättillgängligt. Vi bygger ofta appar för att förenkla och effektivisera företagens affärsprocesser. Vi gör det möjligt att förenkla till exempel tidrapportering, inköp, lagerhantering och fakturahantering.

Är det enformigt?

– Nej, jobbet är väldigt omväxlande. Ena dagen gör jag prototyper, nästa dag front end-utveckling, tredje dagen backend-utveckling och fjärde dagen kan det bli en liten film. Framtiden ser extremt ljus ut. Nästan alla stora företagen använder SAP  idag. Det är en Intressant bransch och det kommer hela tiden nya lösningar från SAP.

Om lärarna inte kan svaret själva så hjälper de till att hitta svaret

Hur var lärarna på Medieinstitutet?

– Det märktes att kompetensen var hög. Jämfört med gymnasiet så är det olika världar. På gymnasiet blev man tillsagd att ”Googla” själv om man hade frågor. På Medieinstitutet har jag alltid fått svar på mina frågor. Om lärarna inte kan svaret själva så hjälper de till att hitta svaret. De lär också ut relevanta saker som är aktuella för yrkesrollen.

Vilket ämne var mest intressant?

– Måste jag välja ett, så säger jag Java-script-kursen. Den tog problemlösningen till nästa nivå. Vi lärde oss att kombinera data från olika källor och presentera det snyggt och smidigt. Det var den roligaste kursen.

Var gjorde du din första praktik?

– Min första praktik gjorde jag på en medelstor webbyrå. Jag fick vara med på kundmöten och fick snabbt arbeta i skarpt läge. Jag var aldrig utlämnad utan fick stöd och uppbackning. Men jag kände att hemsidor är inte tillräckligt, jag ville göra mer.

Var gjorde du din andra praktik?

– Den andra LIA-perioden gjorde jag på Stretch Evolve AB. Där fick jag göra många olika saker, vilket jag älskade. Jag fick använda mycket mer av kunskaperna jag lärt mig på Medieinstitutet. Mer programmeringslogik tillsammans med kreativt skapande för att förenkla folks vardag. Det är en stor grej. Man gör skillnad. Jag hjälper verkligen folk att arbeta mer effektivt. Det är en obeskrivlig känsla. Ibland känner jag mig faktiskt som en superhjälte.

Har ni tagit emot LIA-praktikanter?

– Jag var första LIA-praktikanten på Stretch. Eftersom det var så lyckat fick jag i uppdrag att ordna ett LIA-program för hur vi ska kunna ta emot studeranden på ett systematiskt sätt. Så alla praktikanter följer nu ett upplägg där de får utbildning i våra verktyg och system. Sedan får de egna uppgifter som kan vara att bygga en specifik app. Beroende på hur det går så får man mer relevanta uppgifter och får ofta hjälpa till i olika kundprojekt. Jag blev erbjuden anställning redan efter halva andra LIA-perioden.

Vad är era tankar om LIA-praktikanter?

– Vi tror på det här med LIA-praktik. De som studerar kommer in med en helt ny vinkel och kunskaper. Det händer mycket i branschen och arbetsstyrkan behöver hela tiden föryngras.

Det är svårt att rekrytera bra utvecklare. Så det här är en fantastisk lösning där båda parter har möjlighet att utvärdera varandra. Är du framåt och är redo att ta mycket ansvar så kan du utvecklas snabbt och på sikt få en riktigt bra lön.

Det är en unik möjlighet att forma personerna efter företagets behov och hitta rätt kompetens.

Har du några råd till företag som funderar på LIA-praktikanter?

– Alla företag borde ta emot LIA-praktikanter. Det är en unik möjlighet att forma personerna efter företagets behov och hitta rätt kompetens. Det är också en möjlighet att utbilda framtida kollegor i ditt företags olika verktyg. Det är också viktigt att visa upp sitt företag och få personer att vilja stanna.

Har du några råd till LIA-praktikanter?

– Det är viktigt att vara nyfiken. Inte tänka att nu är jag bara Front End Utvecklare. Ser du någon som har problem, fråga om du kan hjälpa till. Du kan ofta mer än du tror. Du har helt ny kompetens som de andra oftast inte har. Du kan faktiskt hjälpa de gamla rävarna. De kan långt ifrån allt. Snittåldern är ca 40 år, och jag var 22 när jag började. Vi yngre har oftast en helt ny infallsvinkel och har en annan inställning till exempelvis mobila enheter  och digitala lösningar.

Sitter du i ledningsgruppen för Medieinstitutet?

– Ja, jag fick frågan och tycker det är viktigt att vara med och bidraMan kan påverka väldigt mycket. Det är en möjlighet att ge information om hur branschen ser ut och vad som efterfrågas. Vi som arbetar i branschen vet vilka kurser som bör utökas eller tas bort för att matcha behovet på marknaden.

Det är inte jobbigt alls. Vi har lite småmöten då och då

 

Är det jobbig att sitta i ledningsgruppen?

– Nej, det är inte jobbigt alls. Vi har lite småmöten då och då. En stor fördel är att man får träffa andra i ledningsgruppen och höra hur de upplever dagsläget. Det var speciellt värdefullt under pandemin som vissa upplevde som mer jobbigt än andra. Det är ett sätt att hänga med i utvecklingen och få små tips och råd.

Rekommenderar du skolan?

– Definitivt. Både skolan och utbildningen Front End Developer. Har ganska länge rekommenderat den till vänner

Har du några avslutande tips?

  •  Om du går utbildningen hitta på egna projekt parallellt. Du kan få väldigt mycket hjälp av lärarna
  •  LIA är inte gratis arbetskraft. Går du in med en positiv inställning så kan det inte bli fel. Det kräver lite, men du får mycket tillbaka. Ha gärna flera olika handledare.

Här kan du läsa mer om YH-utbildningen Front End Developer

 

 

Vi samarbetar med bland andra
+46social / 56K Digital / Actionist / Antrop / BerntzonBylund / Cilbuper IT AB / Dagny / Dear Friends / Designkontoret Silver & Identity Works / Det. / Doberman / Essity / Estrella / Excellence Management / F&B Factory / Fröjd / Google / Göteborgs Universitet / Grebban Design AB / Gullers Grupp / Helsingborg Design LAB / Involve / IVEO / JMWGolin / King / Le Pacte / MediaCom / Microsoft / Minnesota / MQ / New Republic / Nexer / Nexer Recruit / Nine Yards / One.com / Plejd AB / Pyramid / Salgado / Scream / Seventy / Spotlight / Stendahls / the amazing society / Topvisible / VASS Productions / W Communications / Wenderfalck / Westander /