Online Video Producer

Yh-program 1,5 år 320 Yh-poäng
Stockholm
64 veckor heltid varav 20 veckor LIA / Praktik
Öppen för sen anmälan. Utbildningsstart: hösten 2022.
Utbildningsledare: Camilla Escobar camilla@medieinstitutet.se
Antagningsfrågor: Tel: 020–10 33 80 (ons och fre: 10.00-12.00. Stängt i juli) antagning@medieinstitutet.se

Produktion och distribution av film online

Utbildningen Online Video Producer är framtagen för dig som vill ha spetskunskaper inom produktion av rörlig video och hur du marknadsför dem effektivt i digitala mediekanaler.

Behovet av video och rörligt media är extremt stort, samtidigt som det är brist på utbildade Online Video Producers.

De flesta företag i Sverige idag behöver någon form av video och rörligt media. Både i sin interna och externa kommunikation. Det innebär både korta så kallade ”teasers” på 15 sek som rullar i Sociala Medier, men även längre reklamfilmer eller utbildningsfilmer som ligger på exempelvis Youtube. En växande marknad är även livestreaming som du också får lära dig.

Från idé till färdig film

Utbildningen innehåller bland annat  kurser inom produktionsteknik (foto, ljus, ljud och klippning), marknadsföring, distribution och konceptutveckling med fokus på digitala plattformar. Du kommer bland annat lära dig redigera i Premiere pro samt arbeta med After Effects. Du kommer även lära dig producera material med både GH5-kameror och mobiltelefoner.

Vad gör en Online Video Producer?

I dagens mediesamhälle är online video en naturlig del av vår vardag. Vi tittar ständigt på filmer i våra mobiler, plattor och datorer. Som Online Video Producer är det ditt arbete att filma och klippa video men även kunna marknadsföra den, både via ägda, köpta och förtjänade media. För att lyckas i din yrkesroll behöver du vara social och kunna arbeta i grupp.

I utbildningen ingår bland annat:

 • Produktion, inspelning, kamera, ljud och ljus – produktion av rörligt material, fotografisk teknik kombinerat med konstnärlig vision och storytelling.
 • Marknadskommunikation och marknadsföring – både i teorin, strategiskt och operativt.
 • Online distribution – hur fungerar ägd, köpt och förtjänad media? Hur arbetar man med sociala medier, beteenden online och distributionsstrategier?
 • Postproduktion för digitala plattformar – redigering och klippning av digital video med olika programvaror.  Du lär dig att skapa content i rätt format för rätt plattform. Att kunna använda dramaturgiska och tekniska processer inom efterbearbetning.
 • Konceptutveckling online video – Hur berättar man en historia online för sin målgrupp? Du lär dig utveckla olika koncept beroende på digital kanal. Vad är branded content och vilka verktyg och metoder finns för att skapa dramaturgi.

Branschen utvecklas snabbt

Vi konsumerar mer ”rörlig video” än någonsin idag genom våra telefoner, plattor och datorer. Till exempel Youtube når idag fler tittare i Sverige än någon av de traditionella TV-kanalerna, och playtjänsterna växer med 30 procent om året. Online video och branded content är den snabbast växande reklamkanalen med en fördubbling av intäkterna de senaste 3 åren.

Låna utrustning

Många har givetvis egna kameror, men det är absolut inget krav. Man kan låna nästan vad som helst på skolan, helt kostnadsfritt. Här finns GH5:or, myggor, objektiv och precis allt du lär behöva för din produktion.

Praktikperioder

Ungefär en tredjedel av studietiden gör du praktik på någon av de ledande företagen i branschen. Det ger dig möjlighet att utveckla din kompetens och skapa ett stort nätverk.

Auktoriserat utbildningsföretag

9 av 10 får jobb

Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här. Enligt uppgifter från YH-myndigheten har ungefär 9 av 10 ett kvalificerat jobb när de tar examen från en YH-utbildning.

Nära samarbete med branschen

Medieinstitutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp.

Kostnadsfri och CSN-berättigad

Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma.  Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Vi följer riktlinjerna från FHM

Utbildningen genomförs utifrån de riktlinjer och råd som gäller från Folkhälsomyndigheten.

Efter examen kommer du bland annat att kunna arbeta som:

 • Online Video Producer
 • Webproducent onlinevideo
 • Influencer- & Youtube-producent
 • Digital och sociala medier marknadsförare med fokus på video
 • Producent beställningsfilm, informationsfilm, utbildningsfilm, reklamfilm

Innehåll

Online Video Producer

320 Yh-poäng

Distribution för onlineplattformar

30p / 6v

Det finns många digitala plattformar; hemsida, youtube, facebook, twitch och instagram bland annat. Vi lär dig vilken plattform du ska använda när, hur långa filmer ska vara, hur ska de se ut och hur du mäter antal klick och starter.

Examensarbete

20p / 4v

Detta är den sista kurs du går och vi kallar den ”kronan på verket”. Du ska visa vad du kan och arbeta självständigt och professionellt. I denna kurs sätter du ihop en grupp själv tillsammans med klasskamrater. Många grupper blir anlitade av företag som blir gruppens kund. I examensarbeteskursen producerar du en film – från ax till limpa samt sätter ihop en marknadsföringsplan.

Kompetensportfölj och entreprenörskap

10p / 2v

Kursens syfte är att behandla verktyg för självledarskap, lärande och professionell utveckling.

Konceptutveckling och digital content

25p / 5v

Syftet med denna kurs är att du lär dig idégenerering och konceptutveckling. Du lär dig relevanta metoder för att utveckla idéer och koncept samt att producera content avsett för webben. Du kommer kunna pitcha och presentera koncept för företag.

Lärande i Arbete (LIA) 1

50p / 10v

LIA är när studerande går ut på praktik. Du utför arbetsuppgifter på ett företag där du använder dina förvärvade kunskaper du fått i skolan. På Lia använder du dina praktiska färdigheter så som produktion, efterbearbetning, distribution och marknadsföring. Du går under yrkesrollen online video producer på företaget.

Lärande i Arbete (LIA) 2

50p / 10v

LIA är när studerande går ut på praktik. Du utför arbetsuppgifter på ett företag där du använder dina förvärvade kunskaper du fått i skolan. På Lia använder du dina praktiska färdigheter så som produktion, efterbearbetning, distribution och marknadsföring. Du går under yrkesrollen online video producer på företaget.

Marknadsföring

20p / 4v

Kursens syfte är att du lär dig praktisk marknadsföring inom det digitala området.

Postproduktion för digitala plattformar

40p / 8v

I denna kurs lär du dig klippa och redigera i professionella programvaror. Vi går även in på olika specialprogram som tex after effects. Vidare lär du dig hur man berättar en historia genom dramaturgiska grepp.

Produktion – Inspelning, kamera, ljud och ljus

50p / 10v

Detta är en av de första kurserna vi genomför. Du lär dig hantera en kamera, ta ljud och att ljussätta. Allt för att kunna göra en  onlinevideoproduktion. Dessutom utvecklar du  kompetens för att planera och genomföra en inspelning samt att kombinera tekniskt kunnande med konstnärlig vision.

Projektledning & Affärsmannaskap

25p / 5v

Denna kurs består av två delar. Dels lär du dig hur man driver projekt, hur man budgeterar ett projekt och hur man genomför de olika produktionsleden. Den andra delen handlar om affärsmannaskap, dvs vilka typer av företag finns, hur arbetar man med ledarskap och organisation i stora och små grupper och hur ser juridiken ut inom området. Vem har rättigheter till musik och filmat material?

Behörighet

Behörig till utbildningen är den som har:

1. Grundläggande behörighet som är gemensam för alla yrkeshögskoleutbildningar.
2. Särskild behörighet, som är specifik för utbildningen.

Grundläggande behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som:

 • Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning (lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng),
 • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven
  enligt punkt 1,
 • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är
  behörig till motsvarande utbildning,
 • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet
  eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar
  att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskild behörighet för Online Video Producer

 • Engelska 6, eller motsvarande dokumenterad kunskap.
 • Svenska 2, alternativt SAS2 eller motsvarande dokumenterad kunskap.
 • Medieproduktion 1. Behörigheten i Medieproduktion gäller främst grundläggande kunskaper i text, bild och ljud i samverkan samt att kommunicera budskap till en specifik målgrupp.
 • Om du saknar betyg i Medieproduktion 1 eller dokumenterad motsvarande kunskap men uppfyller övrig behörighet kommer du att kallas till ett behörighetsprov i Medieproduktion 1.
 • Vänta inte med att lämna in din ansökan! Lämna in din ansökan tidigt så får du möjlighet att göra eventuella behörighetstest och få återkoppling på din dokumentation i god tid.

Saknar du full behörighet?

Om du inte uppfyller alla behörighetskraven kan du ansöka via något som kallas Reell kompetens eller Fri kvot. Läs mer här>>

Utrustning

För att klara av utbildningen behöver du en egen bärbar dator

 • Processor: Intel I7
 • Helst bör datorn ha ett dedikerat grafikkort
 • Datorhårddisk: SSD 128–500 Gb
 • Primärminne: 16 Gb, eller mer
 • Skärmstorlek: 12–15 tum.
 • Extern hårdisk
 • Lasermus

Terminstider/LIA

Online Video Producer (Stockholm)

År 2021–2022
Termin 1, 16/8, 2021 – 14/1, 2022, 22 veckor, 110 poäng
Termin 2, 17/1 – 24/6, 2022, 23 veckor, 115 poäng
Termin 3, 8/8 – 16/12, 2022, 19 veckor, 95 poäng

År 2022–2023
Start              Slut               veckor           YHP
2022-08-15   2023-01-13   22                  110
2023-01-16   2023-06-23   23                  115
2023-08-07   2023-12-15   19                  95

LIA-perioder

Online Video Producer
År 2021-2022
.           Start                Slut                  Veckor YHP
LIA 1. 2022-04-19     2022-06-22     10        50
LIA 2. 2022-10-03     2022-12-16     10        50

År 2022-2024
.            Start              Slut                     Veckor YHP
LIA 1.  2023-04-17     2023-06-23     10        50
LIA 2.  2023-10-02    2023-12-15      10        50

Ansökan

Ansökningsperiod: Öppen för sen anmälan.
Antagningsbesked: juni 2022
Utbildningsstart: HT 2022
Frågor: antagning@medieinstitutet.se

Sen anmälan
Sena anmälningar antas i turordning, det innebär att vi erbjuder alla som är behöriga plats i den ordning ansökningarna kommer in till oss. Tänk därför på att ladda upp de betyg/intyg som krävs för att styrka din behörighet så fort som möjligt. När utbildningen är helt full tar vi bort möjligheten att göra en sen anmälan

 

Vi samarbetar med bland andra
+46social / 56K Digital / Actionist / Antrop / BerntzonBylund / Cilbuper IT AB / Dagny / Dear Friends / Designkontoret Silver & Identity Works / Det. / Doberman / Essity / Estrella / Excellence Management / F&B Factory / Fröjd / Google / Göteborgs Universitet / Grebban Design AB / Gullers Grupp / Helsingborg Design LAB / IVEO / JMWGolin / King / Le Pacte / MediaCom / Microsoft / Minnesota / MQ / New Republic / Nexer / Nine Yards / One.com / Plejd AB / Pyramid / Salgado / Scream / Seventy / Spotlight / Stendahls / the amazing society / VASS Productions / W Communications / Wenderfalck / Westander /