Online Video Producer

Yh-program 1,5 år 320 Yh-poäng
Stockholm
64 veckor heltid varav 20 veckor LIA / Praktik
Terminsstart aug 2024. Ansökningsperiod: 01-02-2024--03-05-2024
Utbildningsledare: Sissel Björnenak sissel@medieinstitutet.se
Antagningsfrågor: Tel: 020–10 33 80 (mån, ons, fre: 10.00-12.00) antagning@medieinstitutet.se

Produktion och distribution av film

En bred utbildning som lär dig alla delar inom filmproduktion och hur du marknadsför filmerna effektivt i digitala mediekanaler. Du lär dig att skapa film som lockar och engagerar - från idé till färdig produkt.

Behovet av video och rörligt media är extremt stort, samtidigt som det är brist på utbildade Online Video Producers.

Efterfrågan på video och rörligt media har aldrig varit större, samtidigt som det saknas utbildade proffs inom området. I dagens digitala landskap behöver företag i Sverige både korta ”teasers” för sociala medier och längre reklam- eller utbildningsfilmer för plattformar som Youtube. Livestreaming blir också alltmer populärt och ingår i vår kurs.

Från idé till färdig film

Vår utbildning tar dig genom hela processen, från produktionsteknik (foto, ljus, ljud och klippning) till marknadsföring, distribution och konceptutveckling. Du kommer att behärska verktyg som Premiere Pro och After Effects och lära dig producera material med allt från GH5-kameror till mobiltelefoner.

Vad gör en Online Video Producer?

I dagens mediesamhälle är online video en naturlig del av vår vardag. Vi tittar ständigt på filmer i våra mobiler, plattor och datorer. Som Online Video Producer är det ditt arbete att filma och klippa video men även kunna marknadsföra den. Social kompetens och förmågan att samarbeta i grupp är nyckeln till framgång i detta yrke.

I utbildningen ingår bland annat:

 • Produktion, inspelning, kamera, ljud och ljus – produktion av rörligt material, fotografisk teknik kombinerat med konstnärlig vision och storytelling.
 • Marknadskommunikation och marknadsföring – både i teorin, strategiskt och operativt.
 • Online distribution – hur fungerar ägd, köpt och förtjänad media? Hur arbetar man med sociala medier, beteenden online och distributionsstrategier?
 • Postproduktion för digitala plattformar – redigering och klippning av digital video med olika programvaror.  Du lär dig att skapa content i rätt format för rätt plattform. Att kunna använda dramaturgiska och tekniska processer inom efterbearbetning.
 • Konceptutveckling online video – Hur berättar man en historia online för sin målgrupp? Du lär dig utveckla olika koncept beroende på digital kanal. Vad är branded content och vilka verktyg och metoder finns för att skapa dramaturgi.

Branschen utvecklas snabbt

Vi konsumerar mer ”rörlig video” än någonsin idag genom våra telefoner, plattor och datorer. Till exempel Youtube når idag fler tittare i Sverige än någon av de traditionella TV-kanalerna, och playtjänsterna växer med 30 procent om året. Online video och branded content är den snabbast växande reklamkanalen med en fördubbling av intäkterna de senaste 3 åren.

Låna utrustning

Många har givetvis egna kameror, men det är absolut inget krav. Man kan låna nästan vad som helst på skolan, helt kostnadsfritt. Här finns GH5:or, myggor, objektiv och precis allt du lär behöva för din produktion.

Praktikperioder

Ungefär en tredjedel av studietiden gör du praktik på någon av de ledande företagen i branschen. Det ger dig möjlighet att utveckla din kompetens och skapa ett stort nätverk.

Auktoriserat utbildningsföretag

9 av 10 får jobb

Vi är en av få yrkeshögskolor som är kvalitetsauktoriserade. Vilket är en trygghet för dig som studerar här. Enligt uppgifter från YH-myndigheten har ungefär 9 av 10 ett kvalificerat jobb när de tar examen från en YH-utbildning.

Nära samarbete med branschen

Medieinstitutet har ett tätt samarbete med några av branschens främsta föreläsare och lärare. Det sitter även flera välkända företag med i utbildningens ledningsgrupp.

Kostnadsfri och CSN-berättigad

Det kostar inget att gå utbildningen men eventuella utgifter för läroböcker kan förekomma.  Utbildning berättigar till både lån och stöd från Centrala Studiestödsnämden (CSN).

Alla studerande på Medieinstitutet får fri tillgång till LinkedIn Learning, vilket ger ytterligare möjlighet till flexibel kompetensutveckling genom 16 000 onlinekurser.

Utbildningen är platsbunden

Utbildningen är på heltid och sker på plats i klassrum.  Det går inte att läsa på distans. Vissa delkurser kräver att man är på plats hela dagar.

Efter examen kommer du bland annat att kunna arbeta som:

 • Online Video Producer
 • Webproducent onlinevideo
 • Influencer- & Youtube-producent
 • Digital och sociala medier marknadsförare med fokus på video
 • Producent beställningsfilm, informationsfilm, utbildningsfilm, reklamfilm

 

 

Innehåll

Online Video Producer

320 Yh-poäng

Distribution för onlineplattformar

20p / 4v

Det finns många digitala plattformar; hemsida, youtube, facebook, twitch och instagram bland annat. Vi lär dig vilken plattform du ska använda när, hur långa filmer ska vara, hur ska de se ut och hur du mäter antal klick och starter.

Examensarbete

20p / 4v

Detta är den sista kurs du går och vi kallar den ”kronan på verket”. Du ska visa vad du kan och arbeta självständigt och professionellt. I denna kurs sätter du ihop en grupp själv tillsammans med klasskamrater. Många grupper blir anlitade av företag som blir gruppens kund. I examensarbeteskursen producerar du en film – från ax till limpa samt sätter ihop en marknadsföringsplan.

Kompetensportfölj och entreprenörskap

10p / 2v

Kursens syfte är att behandla verktyg för självledarskap, lärande och professionell utveckling.

Konceptutveckling och digital content

20p / 4v

Syftet med denna kurs är att du lär dig idégenerering och konceptutveckling. Du lär dig relevanta metoder för att utveckla idéer och koncept samt att producera content avsett för webben. Du kommer kunna pitcha och presentera koncept för företag.

Lärande i Arbete (LIA) 1

50p / 10v

LIA är när studerande går ut på praktik. Du utför arbetsuppgifter på ett företag där du använder dina förvärvade kunskaper du fått i skolan. På Lia använder du dina praktiska färdigheter så som produktion, efterbearbetning, distribution och marknadsföring. Du går under yrkesrollen online video producer på företaget.

Lärande i Arbete (LIA) 2

50p / 10v

LIA är när studerande går ut på praktik. Du utför arbetsuppgifter på ett företag där du använder dina förvärvade kunskaper du fått i skolan. På Lia använder du dina praktiska färdigheter så som produktion, efterbearbetning, distribution och marknadsföring. Du går under yrkesrollen online video producer på företaget.

Marknadsföring

25p / 5v

Kursens syfte är att du lär dig praktisk marknadsföring inom det digitala området.

Produktion och Postproduktion av onlinevideo

70p / 14v

Du lär dig hantera en kamera, ta ljud och att ljussätta. Allt för att kunna göra en  onlinevideoproduktion. Dessutom utvecklar du  kompetens för att planera och genomföra en inspelning samt att kombinera tekniskt kunnande med konstnärlig vision.

Videoproduktion med AI

10p / 2v

Syftet med kursen är att du ska lära dig arbeta med olika AI verktyg som effektiviserar produktionen av online video.

Projektledning & Affärsmannaskap

25p / 5v

Denna kurs består av två delar. Dels lär du dig hur man driver projekt, hur man budgeterar ett projekt och hur man genomför de olika produktionsleden. Den andra delen handlar om affärsmannaskap, dvs vilka typer av företag finns, hur arbetar man med ledarskap och organisation i stora och små grupper och hur ser juridiken ut inom området. Vem har rättigheter till musik och filmat material?

Livestream

20p / 4v

Syftet med kursen är att lära de studeranden både självständigt och i team att hantera en livestreaming.

Behörighet

Behörig till utbildningen är den som har:

1. Grundläggande behörighet som är gemensam för alla yrkeshögskoleutbildningar.
2. Särskild behörighet, som är specifik för utbildningen.

Grundläggande behörighet

Behörig att antas till utbildningen är den som:

 • Avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning (lägst betyget Godkänt i minst 2250 gymnasiepoäng),
 • Har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven
  enligt punkt 1,
 • Är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är
  behörig till motsvarande utbildning,
 • Genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet
  eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar
  att tillgodogöra sig utbildningen.

Särskild behörighet för Online Video Producer

 • Engelska 6, eller motsvarande dokumenterad kunskap.
 • Svenska 2, alternativt SAS2 eller motsvarande dokumenterad kunskap.
 • Medieproduktion 1. Behörigheten i Medieproduktion gäller främst grundläggande kunskaper i text, bild och ljud i samverkan samt att kommunicera budskap till en specifik målgrupp.
 • Om du saknar betyg i Medieproduktion 1 eller dokumenterad motsvarande kunskap men uppfyller övrig behörighet kommer du att kallas till ett behörighetsprov i Medieproduktion 1.
 • Arbetsprov.

Vänta inte med att lämna in din ansökan! Lämna in din ansökan tidigt så får du möjlighet att göra eventuella behörighetstest och få återkoppling på din dokumentation i god tid.

Saknar du full behörighet?

Om du inte uppfyller alla behörighetskraven kan du ansöka via något som kallas Reell kompetens eller Fri kvot. Läs mer här>>

Utrustning

För att klara av utbildningen behöver du en egen bärbar dator

 • Processor: Intel I7
 • Helst bör datorn ha ett dedikerat grafikkort
 • Datorhårddisk: SSD 128–500 Gb
 • Primärminne: 16 Gb, eller mer
 • Skärmstorlek: 12–15 tum.
 • Extern hårdisk
 • Lasermus

Terminstider/LIA

Online Video Producer (Stockholm)

År 2023-2024
Start              Slut               Veckor           YHP
2023-08-14     2024-01-12     22        110
2024-01-15     2024-06-28     24        120
2024-08-12     2024-12-13     18        90

År 2024-2025
Start              Slut               Veckor           YHP
2024-08-12   2025-01-10   22                  110
2025-01-13   2025-06-27   24                  120
2025-08-11   2025-12-12   18                  90

LIA-perioder

År 2023-2024
Start              Slut                 Veckor    YHP
2024-04-22   2024-06-28     10           50
2024-09-30   2024-12-06     10            50

Arbetsprov

Arbetsprov Online Video Producer

Uppdrag: Du har fått jobb på en byrå och ska producera rörligt material (film och ljud) till deras kund Glassbilen som vill öka sin försäljning under vinterhalvåret.

1.Det filmade materialet ska vara 10–15 sekunder långt och det ska publiceras på Tik Tok i marknadsföringssyfte.

2. Materialet ska vara egenproducerat och även innehålla en ljudfil som förstärker känslan av budskapet som videon förmedlar. Det är du som bestämmer Glassbilens USP:ar (Unique Selling Point).

3. Målgruppen är män i ålder 35–50 år. 4. Produktionen ska ha en maxstorlek av 25 MB. YH-antagningen kan ta emot max 30 MB/ansökan. 5. Produktionen kan vara mp4 eller mov-fil.

Ansökan

Med din ansökan ska du bifoga följande dokument:

 • Slutbetyg från gymnasium
 • Arbetsprov
 • Eventuella andra kompletteringar och tillägg

Frågor: antagning@medieinstitutet.se

 

Vi samarbetar med bland andra
+46social / 56K Digital / Actionist / Antrop / Avidly / Belly Balance / BerntzonBylund / Cilbuper IT AB / Dagny / Dear Friends / Designkontoret Silver & Identity Works / Det. / Doberman / Essity / Estrella / Excellence Management / F&B Factory / Fröjd / Google / Göteborgs Universitet / Grebban Design AB / Gullers Grupp / Helsingborg Design LAB / Involve / IVEO / JMWGolin / King / Le Pacte / LEIA Health / MediaCom / Microsoft / Minnesota / MQ / New Republic / Nexer / Nexer Recruit / Nine Yards / One.com / Plejd AB / Pyramid / Salgado / Scream / Seventy / Spotify / Spotlight / Stendahls / the amazing society / Topvisible / VASS Productions / W Communications / Wenderfalck / Westander /